Osobní konstituce - Pitta
Pitta sídlí v žaludku, další místa jsou krev, srdce, oči a
kůže. Oheň Pitty ovlivňuje tenké střevo, duodenum, játra, žlučník,
slezina, slinivka a žlázy.
- Fyzický projev (vzhled)
- postava: střední, přiměřená svalová hmota
- kůže: teplá, jemná, vlhká, množství mateřských
znamínek, sklon k skvrnám nebo zčervenání
- vlasy: světlé, rovné, předčasný sklon
k šedivění
- obličej: srdcovitý, s vystouplou bradou
- nos: pravidelný, průměrné velikosti
- oči: bystré, modré nebo světle hnědé, načervenalé
po koupeli nebo slunění
- ústa: středně velká
- zuby: středně velké, dožluta
- Temperament
- mentálně: podrážděnost, cílevědomost, výborná
paměť, organizační schopnosti
- fyzicky: vyžaduje pravidelnou stravu, rychlé trávení,
pravidelné vylučování, chrápáním
- energie: průměrná, životní síla v normě,
oblíbenost ve fyzické aktivitě
Vyrovnání Pitty
1. Příčina a příznaky nerovnováhy
Zvýšená Pitta v dotazníku. Horkost, nesnášenlivost horkého počasí.
Kožní vyrážky, infekce, zánět, překyselení, průjem, nemoci jater, žlučníku, sleziny, slinivky, šedivění a padání vlasů.
Psychicky pocitem frustrace, kritičností, netrpělivostí, návaly zlosti.
2. Omezit, lépe vynechat ve stravě
- pálivá, ostrá jídla
- málo sytá jídla
- horké nápoje
- kofein
- jogurt, sýry, kysanou smetanu
- pohanka, proso, žito, kukuřice, neloupaná rýže
- maso, ryby, vejce
- ořechy
- většina koření
- cibule, česnek, řepa, papriky, lilek, rajčata, ředkvičky, špenát
3. Vhodné
Ke zklidnění Pitty napomáhá Pitta harmonizující strava – málo kořeněná, teplá, výživná jídla sladké a hořké chuti. Nápoje o pokojové teplotě.
- ochlazující potraviny
- sladká, hořká a trpká chuť
- teplé mléko, tvaroh a ghí
- pravidelná strava
- syrové zeleninové saláty s trochou olivového oleje
- olej kokosový, slunečnicový
- ovoce sladké chuti
- pšenice, ječmen, bílá a basmati rýže
- bílé drůbeží maso a sladkovodní ryby v malém množství
- aloe vera
Pittě prospívá pobyt v chladnějších místech a cvičení ráno nebo večer při ochlazení.
4. Projevy rovnováhy Pitty
- chuť k jídlu a dobré zažívání
- pocit spokojenosti, energie, plánování práce, laskavé chování
Souhrn:
Zažívání a metabolismus, včetně látkové výměny fungují na principu
Pitty. Protože zažívání a metabolismus jsou hlavní funkce pitta
konstituce, tento člověk bude mít tendenci k zažívacím potížím,
jako je překyselenost žaludku, pálení žáhy a žaludeční vředy. Další
citlivé orgány jsou játra, žlučník, slinivka, dále obecně zánětlivá
horečnatá onemocnění, potíže se zrakem a sklon ke kožním
onemocněním.
Po psychologické stránce bude přirozená tendence k „ohnivým“
citům jako je hněv, vztek, netrpělivost, negativní a kritické myšlení
včetně nespokojenosti a hledání řešení v nadměrné aktivitě. Na
druhé straně pitta psychologie se vyznačuje silným intelektem, dobrou
pamětí, řečnickým darem a organizační schopností.
Zvýšenou Pittu nalezneme v horkém počasí, při konzumaci pálivých
jídel a v náročném zaměstnání. Naopak plavání, syrové zeleninové
saláty a sladké ovoce horkou Pittu ochladí a uvedou do původního stavu.